Wat is VoIP en wat kun je ermee?

0
757

VoIP telefonie wordt de laatste jaren steeds meer gebruikt. Of dat nu is door een groot bedrijf, door iemand met een kleine onderneming of zelfs gewoon een particulier, VoIP is erg handig en kan je in veel situaties een oplossing bieden. Mensen raden het dan ook vaak aan. Maar wat is VoIP eigenlijk? Wat kun je ermee en wat is het verschil tussen VoIP en ‘normale’ telefonie?

Wat is VoIP?

Laten we beginnen met het woord ‘VoIP’. Dat is een afkorting en staat voor Voice over IP. IP betekent eigenlijk ook wel internet, waardoor je in principe dus krijgt ‘bellen via het internet’. Dat is dan dus ook wat VoIP is. Met deze vorm van telefonie wordt er geen gebruik gemaakt van een vaste telefoonlijn, maar gaat het via het internet. Dit doe je nu eigenlijk ook via bijvoorbeeld WhatsApp of Skype, maar met VoIP werkt het net iets anders. Dat andere doe je namelijk met een mobiel nummer of bijvoorbeeld een account op een website. Met VoIP wordt er echt gebruik gemaakt van een ‘vast’ telefoonnummer, wat ervoor zorgt dat je gewoon zakelijke telefoontjes kunt plegen via het internet.

Wat zijn de voordelen?

Je vraagt je misschien af, wat is hier precies het voordeel aan? Nou, dat zit als volgt. Ben je als ondernemer veel op reis en komt het geregeld voor dat je zakelijke telefoontjes onderweg moet plegen op je persoonlijke mobiele nummer? Of ben je vaak in het buitenland, waardoor je vaak extra kosten moet betalen om naar Nederland te bellen? Valt het bereik op kantoor weg of is er een storing rondom het telefoon netwerk? Wil je besparen op je telefoonrekening en ben je op zoek naar een goedkopere vorm van telefonie?

Dit zijn dingen die stuk voor stuk opgelost kunnen worden met VoIP bellen. Je betaalt namelijk nooit extra kosten voor het bellen naar het buitenland, enkel voor het internet dat je gebruikt. Ook kun je gewoon met je eigen mobiele telefoon telefoontjes plegen via het zakelijke nummer waar jouw bedrijf mee werkt. Ideaal, toch? En als het internet op de zaak een keer uit valt? Dan worden telefoontjes die binnenkomen gewoon doorgestuurd naar jouw mobiele telefoon, of waar je ze dan ook maar instelt om naar toe te gaan. Al met al heeft VoIP een heleboel voordelen ten opzichte van ‘normaal’ bellen met een vaste telefoon. Je kunt allerlei dingen instellen, van een keuzemenu tot gesprekken doorsturen en het instellen van filters.