Team meeting met collega’s? Deze dingen zijn voor iedereen herkenbaar!

0
886

Het is misschien wel de software die we de afgelopen jaren met zijn allen het meest massaal ontdekt hebben: Microsoft Teams. We hebben geleerd dat vergaderen ook prima kan als je je niet allemaal in dezelfde ruimte bevindt, en dat die webcam op je laptop toch echt wel een hele handige functie is. Vrijwel iedereen met een (kantoor)baan heeft in de afgelopen jaren wel minimaal één virtuele vergadering bijgewoond. En daarom zal vrijwel iedereen de onderstaande situaties en uitspraken herkennen.

Wat zie ik daar nou?

Het is zo prettig: dankzij software als Microsoft 365 kunnen we ons werk overal doen waar we maar willen. We pakken gewoon een device naar keuze erbij en loggen ermee in op onze werkomgeving. Dat kan thuis zijn, onderweg, aan de andere kant van de wereld, waar dan ook. Waar we alleen nog wel even aan moeten wennen is dat er daardoor ook wel eens dingen in beeld komen die we misschien liever niet zouden zien. Bijna iedereen die weleens digitaal vergadert met collega’s herkent het. Een kat die opeens voor het beeldscherm gaat liggen. Een kind dat opeens het beeld in komt gewandeld, of een partner (al dan niet aangekleed…). Ook moet je nog best een beetje opletten hoe je je camera neerzet, en wat er op de achtergrond allemaal in beeld is. Een beetje persoonlijkheid laten zien, dat vinden de meeste mensen niet zo’n probleem. Maar een stapel wasgoed, een onopgemaakt bed of het scherm waarop je ondertussen stiekem een serie zit te kijken, die kun je misschien maar beter uit beeld houden.

Zien jullie mij? Horen jullie mij?

Nog zoiets dat bijna iedereen wel eens heeft meegemaakt tijdens online meetings: gedoe met camera’s en microfoons. Vrijwel iedereen heeft wel eens een heel verhaal zitten houden, om pas na een tijdje onderbroken te worden door een collega die vriendelijk meldt dat je niet te horen bent. Kun je, als je je microfoon aan hebt gezet, weer mooi van begin af aan van start gaan. Of wat dacht je van een camera die niet doet wat jij wilt, zodat je niet in beeld komt. En als hij het dan eindelijk gaat doen, hang je er net op een onflatteuze manier boven, zodat je een mooie binnenkomer maakt.

Het goede nieuws is dat niet alleen jij hier last van hebt. In menig online vergadering is ‘horen jullie mij?’ de meest gebruikte zin, gevolgd door ‘zien jullie mij?’. We worstelen allemaal wel eens met de mogelijkheden die al deze nieuwe technieken ons bieden. De oplossing? Wijs een ander er snel, vriendelijk en indien nodig discreet op als er iets gebeurt dat niet zou moeten gebeuren, en vertrouw erop dat anderen dit ook bij jou doen. Dan kan iedereen zich zo snel en goed mogelijk concentreren op waar het werkelijk om gaat: het werk dat besproken moet worden.