Je website verhuizen: waar moet je rekening mee houden?

0
609

Heb je een website en ga je die ‘verhuizen’ naar een nieuwe domeinnaam? Een juiste keuze als je bijvoorbeeld een nieuwe bedrijfsnaam hebt aangenomen, of een domeinnaam hebt overgenomen die eerder bezet was. Het verhuizen van je website kan vandaag de dag gelukkig relatief eenvoudig. Toch zijn er zeker bepaalde zaken om rekening mee te houden. We zetten ze graag voor je op een rijtje!

Back-ups zijn belangrijk

Als je je website gaat verplaatsen, heb je in al je enthousiasme misschien de neiging om dit zo snel mogelijk uit te voeren. Helemaal begrijpelijk natuurlijk! Toch doe je er goed aan om het stapje voor stapje te doen, en niets over het hoofd te zien. Dat begint bij het maken van een back-up, die je op een veilige locatie opslaat. Je wilt namelijk voorkomen dat je al je gegevens kwijt bent als er bij de verhuizing toch iets net niet goed verloopt. Je kunt immers maar beter het zekere voor het onzekere nemen. Met de juiste back-up zit je in dat geval goed!

Website migratie: vergeet SEO niet

Het nadeel aan het verhuizen van je website is het gevaar voor het verlies van je verkeer. Dat is zonde voor je vindbaarheid! Zeker als je hier eerder al veel tijd en energie in hebt gestoken, is het belangrijk om hier oplossingen voor te treffen. Met een goede SEO migratie gaat je organische verkeer niet verloren. Een professioneel SEO bureau legt je hierbij uit hoe je je nieuwe website op de juiste manier inricht om geen verkeer te verliezen. Op die manier blijft je positie in de zoekresultaten van bijvoorbeeld Google gewoon staan! Mocht je vanwege de vindbaarheid nog twijfelen om de overstap te maken naar een nieuwe website, vormt dit ook een fijne zekerheid.

Re-direct instellen

Bij de verhuizing van je website naar een nieuwe domeinnaam kun je ervoor kiezen om je oude domeinnaam automatisch te laten doorverwijzen naar je nieuwe website. Stel dat een bezoeker de oude domeinnaam invult in de URL-balk, dan komt hij of zij zo alsnog uit bij je nieuwe domeinnaam. Dit kun je in ieder geval de eerste periode na de verhuizing van je website in werking stellen, om ook dit type verkeer niet uit te sluiten. Je kunt er zelfs een melding bij noteren, dat je website voortaan onder een nieuwe domeinnaam te vinden is: handig als je de doorverwijzing slechts tijdelijk wilt instellen. Zo is de kans groot dat de boodschap doorkomt!

Verhuizing van mailadressen

Als je naast je website ook je mailadressen aan je domeinnaam hebt gekoppeld, is het zaak om deze tevens opnieuw in te stellen. Met de juiste tool kun je er vaak voor kiezen om je oude mails te kunnen importeren in je nieuwe mailaccount: zo kun je hier ook gewoon nog bij. Op die manier is het plaatje van de verhuizing compleet!