Negatieve spaarrente? Een vakantiewoning kopen is het alternatief

0
1378
Een vakantiewoning kopen

De grootste banken in Nederland hanteren nu al enige tijd een negatieve spaarrente. Niets laat vermoeden dat daar snel verandering komt. Welke invloed heeft een negatieve spaarrente op je spaargeld? En welke alternatieven zijn er om je spaarcenten beter te beleggen? Heb je wel eens gekeken naar een vakantiewoning kopen als optie?

Spaarsaldo en negatieve rente

Vanaf één miljoen euro aan spaargeld betaal je bij Rabobank en ING een negatieve spaarrente van 0,5 procent. De spaarrente is de vergoeding die de bank betaald voor je spaargeld. Bij een negatieve spaarrente betaal je om te ‘sparen’ bij je bank.

Negatieve rente

In normale omstandigheden rendeert je spaargeld bij de bank en brengt dan geld op. Bij een negatieve rente kost sparen in plaats van dat het opbrengt. Bij zowel Rabobank als ING geldt momenteel een negatieve spaarrente van 0,5 procent vanaf één miljoen euro spaargeld. Bij de ABN Amro rekent men een negatieve spaarrente vanaf 2500000 euro.

Bedragen negatieve spaarrente sterk verlaagd in 2021

En er lijkt geen beterschap in zicht, integendeel. Vanaf 1 januari 2021 worden de bedragen waarop we een negatieve rente betalen sterk verlaagd. Bij Rabobank en ING tot 250.000 euro, ABN vanaf 500.000 euro en Triodos Bank zelfs tot 100.000 euro.

Andere manieren om spaargeld te beleggen

Heel wat spaarders zoeken nu andere manieren om hun spaarcenten te beleggen. De resultaten van grootschalige onderzoeken door de Consumentenbond tonen aan dat 25 procent van onze spaarders die met een negatieve spaarrente worden geconfronteerd, overweegt over te stappen naar een bank zonder negatieve spaarrente. Ruim 20 procent wil hun spaarcenten van de bank halen en thuis ‘in grootmoeders kous’ bewaren. Precies tien procent wil zijn spaarcenten beleggen.

Vakantiewoning kopen interessant alternatief

Wanneer je bij de start van 2021 een negatieve spaarrente over je spaargeld betaald is het zoeken naar mogelijke alternatieven een goed idee. Met de huidige pandemie die heerst is het beeld voor de toekomst onzeker. Reizen naar het buitenland wordt afgeraden tenzij echt noodzakelijk. Dat wil zeggen dat vakanties of weekendtripjes naar het buitenland niet vanzelfsprekend zijn. Afhankelijk van de bestemming veranderd het reisadvies continu en zijn de regels in andere landen afwijkend van de regels die hier in Nederland gelden. Grote kans dat wanneer je op vakantie kan je voor een periode in quarantaine moet of dat reizigers uit Nederland of Europa geweigerd worden.

Hierdoor is het kopen van een vakantiewoning in eigen land erg interessant. Vele Nederlanders kiezen er nu sneller voor om in eigen land op vakantie te gaan. Daarom is een vakantiewoning niet alleen voor eigen gebruik zeer interessant maar ook om deze gedeeltelijk of volledig te verhuren.

Ben je geïnteresseerd om een vakantiewoning in Nederland te kopen? Dan zijn er enkele belangrijke factoren waar je vooraf rekening moet mee houden. Om je keuze te vergemakkelijken is het goed om vooraf je beschikbaar budget vast te leggen. Eens dat vast ligt, wijk je daar niet meer vanaf. Zo spring je nooit verder dan je financiële stok lang is.

Rustige gelegen of kortbij stadscentrum?

De ligging van je vakantiewoning is uiteraard belangrijk. Zoek je rust midden een groene omgeving of gaat je voorkeur naar een verblijf kortbij een stadscentrum? Er zijn ook vakantiewoningen die aan beide voorwaarden voldoen. Ben je een wandel en- of fietsliefhebber? Kies dan voor een vakantiewoning in een park met goede wandel- en fietsroutes.

De juiste faciliteiten

Met een vakantiewoning in een vakantiepark beschik je over meerdere faciliteiten. Die verschillen uiteraard van park tot park. Kies dus voor een vakantiewoning in een park met faciliteiten die bij jou en je gezin passen.

Welke soort vakantiewoning?

Je kiest uit meerdere types vakantiewoningen en dat maakt je uiteindelijke keuze er vaak niet makkelijker op. Ben je op zoek voor een kleine vakantiewoning voor twee of naar een ruime bungalow voor je gezin? En ook de inrichting van je vakantiewoning is belangrijk. Wil je veel licht en een natuurlijke lichtinval, een modern of een eerder klassieke vakantiewoning met een (grote) tuin?

Vakantiewoning verhuren of niet?

Wil je een vakantiewoning kopen uitsluitend voor jezelf en je gezin, of wil je het vooral verhuren? Ook dat bepaalt je uiteindelijke keuze. Ligging, aantal kamers, inrichting en faciliteiten staan hierbij voorop.

Rendement vakantiehuis

Koop je vakantiehuis niet op eigen houtje, maar laat je bijstaan door iemand die je juist kan informeren over het rendement van je vakantiewoning.

Vakantiewoning Kopen in Nederland

Dat kun je makkelijk op een gespecialiseerde website zoals https://www.topparkenverkoop.nl/.