Sluit het jaar goed af met deze tips

0
798
Sluit het jaar goed af met deze tips

Het einde van het jaar nadert. Niet alleen voor jezelf zit het jaar er bijna op, maar ook voor je bedrijf nadert het einde van 2020. Dit betekent dat je vaak nog wat laatste dingen moet afronden. In 2021 begint namelijk een nieuw boekjaar, wat je een uitgelezen kans biedt om de laatste dingen van 2020 even goed af te sluiten. Hieronder staan tips over hoe jij jouw jaar goed kan afsluiten!

 

Zorg dat je alle lopende projecten afsluit waar mogelijk

Vaak zijn er veel projecten waar je lang mee bezig bent. Hierdoor worden kleine dingen vaak aan de kant geschoven, die je wel echt nog moet doen. Zorg bijvoorbeeld dat je alle aanvragen van werknemers en van klanten nog beantwoord voordat het nieuwe jaar begint. Ook is het fijn als je projecten die langlopend zijn kunt afronden of in ieder geval een deel ervan. Zo heb je nog lekker veel gedaan in deze decembermaand, en kan je 2021 beginnen met een schone lei.

 

Neem echt even vrij met de feestdagen

Natuurlijk heb je als ondernemer veel verantwoordelijkheden en verplichtingen. Toch is niets zo belangrijk als echt even vrij nemen. En wat is nou een beter moment dan met de feestdagen om eens echt geen tijd aan je werk te besteden. Spreek daarom gewoon met jezelf af dat je bepaalde dagen echt niet met je bedrijf bezig gaat zijn. Dat betekent dat je ook geen mails of appjes moet beantwoorden. Leg je werktelefoon weg, log uit van je mail en ga even heerlijk ontspannen.

 

Maak een to do list

Maak voor jezelf eens een lijstje met alle dingen die je nog moet doen. Zo krijg je overzicht in je taken en verplichtingen en kun je meteen een planning maken. Welke dingen moeten echt nog in 2020 gebeuren? Maak hiervoor nog een planning zodat je dat dit jaar nog kunt afronden. Je houdt dan vervolgens de zaken over die je in 2021 moet aanpakken. Deze zaken kan je dan in een planning verwerken. Welke dingen zijn het belangrijkste en ga je als eerste doen? En welke dingen kunnen wachten tot later in het jaar? Breng je hoofd op orde aan het einde van het jaar en maak een to do list. Zo begin je overzichtelijk het nieuwe jaar en weet je meteen wat je allemaal moet doen. Zo sluit je het jaar meteen goed af, doordat je alle dingen die af moesten zijn, lekker hebt kunnen afvinken.