Altijd btw weg ermee? Wel voor ondernemers!

0
2592

Als ondernemer mag je de btw aftrekken. Dit is handig, want zo is het altijd "btw weg ermee" voor jou! Van alle middelen die je voor je onderneming aanschaft kun je namelijk de btw verrekenen met jouw inkomsten. Koop je een laptop voor 500 euro inclusief btw, dan betaal je maar eigenlijk € 413,22. Koop je die laptop tijdens een "btw weg ermee" actie; dan pak je zelfs twee keer voordeel. Op de factuur staat namelijk wel gewoon de btw, aangezien het een korting is van het bedrijf en de btw natuurlijk wel gewoon betaald moet worden. Dezelfde laptop is nu nog maar € 341,50. Dat gaat wel heel makkelijk. Hoe profiteer jij hiervan?

Ondernemen? Start direct met voordeel pakken

Heb jij een goed idee of wil je gewoon niet langer voor je baas werken en zelf aan de slag gaan? Dan wordt je ondernemer. Je onderneming begint misschien bij het idee bedenken of een product maken, maar voor de belastingdienst is je onderneming begonnen na je inschrijving bij de Kamer van Koophandel, oftewel de KvK. Hierna krijg je ook een belastingnummer en moet je btw aangiftes doen. We leggen je zo dadelijk uit hoe dit werkt. Maar eerst een tip: Schrijf je zo snel mogelijk in! Waarom zou je wachten of al investeren zonder de btw terug te krijgen? Je inschrijven bij de KvK, de Kamer van Koophandel dus, is makkelijk en kost je in het geval van een eenmanszaak of VOF eenmalig 50 euro. Voor een BV heb je een notaris nodig en liggen de kosten ongeveer 10x zo hoog. Hierna kun je de btw aftrekken die je uitgeeft aan de investeringen voor je bedrijf.

Btw aangifte doen

In de regel moet iedere onderneming elk kwartaal de btw aangifte doen. Dit kun je zelf, maar het slimste is om een boekhouder in te schakelen. Een boekhouder of accountant weet meer dan jij over belastingen en kan je hier goed bij helpen. Je kan, om de kosten laag te houden, afspreken wat jij doet en waar je boekhouder je bij helpt.

Terug naar de btw. Je verrekend je uitgegeven btw met de btw die klanten aan jou betalen. Zo blijft er onder aan de streep een bedrag over wat je moet betalen of juist krijgt. Als je meer btw hebt binnen gekregen van de facturen die je aan je klanten hebt gestuurd, dan wat jij hebt uitgegeven dan moet je dit verschil betalen. Heb je weinig of geen omzet, dan kun je de btw terugvragen.

Zakelijk of privé gebruiken

Het is misschien onnodig om te zeggen, maar je kan de btw alleen van zakelijke producten, dus producten die je in je bedrijf gebruikt, aftrekken. Stel je koopt een mooie draadloze koptelefoon, dan mag je de btw aftrekken als:

  • je die gebruikt als headset tijdens zakelijke gesprekken 

  • muziek luistert tijdens je werk 

  • je jezelf goed kan concentreren met noise canceling aan 

Je mag de btw niet of gedeeltelijk aftrekken als je diezelfde koptelefoon:

  • opzet tijdens bijvoorbeeld hardlopen of film kijken 

In de praktijk is het natuurlijk onmogelijk om te controleren waar iemand die koptelefoon voor gebruikt. Zeker wanneer je als ZZP'er vanuit huis werkt en misschien op je werk laptop naar Youtube gaat in de pauze. Wat we ermee aangeven is dat je er voorzichtig mee om moet gaan. Ga niet overal de btw vanaf trekken maar gebruik deze prachtige mogelijkheid die de overheid jou biedt op een eerlijke manier. Nederland heeft een zeer gunstig klimaat voor ondernemers. Maak er gebruik van én wordt er onderdeel van door zelf ook ondernemer te worden.