Zakelijke leaseoplossingen voor een korte periode (shortlease)

0
779

Zakelijke lease is er in verschillende soorten en maten, waarvan financial lease en operational lease het bekendst zijn. Het belangrijkste verschil tussen deze twee leasevormen is het eigenaarschap. Financial lease is aantrekkelijk als het de bedoeling is om aan het einde van de looptijd het volledig eigendom van de auto te verwerven. Bij operational lease gaat het alleen om de beschikbaarheid van de auto gedurende de looptijd van de leaseperiode, aan het einde van de looptijd gaat de auto terug naar de eigenaar, de leasemaatschappij. Naast deze twee zakelijke leasevarianten, is er nog een interessante derde zakelijke leasevorm: shortlease.

Dezelfde dag uw garage inrijden met uw shortlease auto

Kenmerkend voor shortlease is de looptijd en flexibiliteit van deze leasevorm. Gewoonlijk hebben leaseovereenkomsten looptijden van een paar jaar, maar de looptijd van shortlease is, de naam verraadt het al, veel korter. Een shortlease van drie maanden is niet buitengewoon en kortere leaseperioden zijn niet ongebruikelijk. Als u belt, kunt u vaak dezelfde dag of uiterlijk de dag erna al uw shortlease auto bij uw voordeur parkeren. Verder is de looptijd van een shortlease-overeenkomst gewoonlijk hooguit een paar maanden en kunt u de lease op elk moment beëindigen.

Jong gebruikt

Natuurlijk heeft een leasemaatschappij geen grote voorraden nieuwe auto’s, wachtend op shortleaseklanten. In de meeste gevallen is de keuze beperkt tot een paar courante, compleet uitgeruste autotypes in verschillende categorieën. De shortlease auto’s zijn gewoonlijk ook niet nieuw, maar ‘jong gebruikt’. 

Een auto in afwachting op lease

Net als bij operational lease, betaalt u bij shortlease maandelijks een vast leasebedrag. Dit tarief is uiteraard wel wat hoger dan bij operational lease. Dit zal niet onverwacht zijn, want flexibiliteit heeft een prijs. Voor een leasemaatschappij maakt het nogal wat verschil of een auto via een jarenlang lopend operational leasecontract wordt geplaatst of dat een auto, als een soort Assepoester, is aangeschaft in afwachting op een klant die voor korte tijd de auto leaset. Verder zult u bij shortlease rekening moeten houden met een vast bedrag per kilometer vanaf een bepaald minimum aantal kilometers.

Flexibiliteit

Het grote voordeel van shortlease is de flexibiliteit van de leaseperiode. Dat maakt shortlease vooral interessant in situaties waarin met spoed een zakelijke leaseauto nodig is. Dat komt vaker voor dan u denkt. Bijvoorbeeld als medewerkers met een tijdelijk contract indiensttreden en deze direct een eigen auto moeten hebben. Ook als een nieuwe medewerker voor een proefperiode in dienst treedt, kan shortlease een goede, want tijdelijke, oplossing zijn. Dit voorkomt dat, als de proefperiode mislukt, de werkgever blijft zitten met een zakelijke leaseauto voor de gehele leaseperiode.

Een interessante optie

Naast de grote flexibiliteit van shortlease, biedt shortlease ook andere voordelen die vergelijkbaar zijn met die van operational lease. Want ook bij shortlease betaalt de leasemaatschappij, als eigenaar van de auto, de beheerskosten van de auto. Dit betekent dat wegenbelasting, verzekeringen, onderhoud en reparaties voor kosten van de leasemaatschappij zijn.

Al met al is shortlease, in een aantal specifieke situaties, een interessante optie.