Tips voor ontspanning na je werkdag

0
944

Als ondernemer werk je vaak veel en wanneer het jou goed uitkomt. Toch is het enorm belangrijk dat je wel genoeg ontspant als ondernemer. Het welzijn en voortbestaan van je bedrijf is natuurlijk van belang, maar het is ook goed om af en toe te ‘stoppen’ met werken. Als je altijd maar door blijft denken over je werk, kom je er nooit aan toe om echt rust te nemen. Het kan soms echt een uitdaging zijn om echt te kunnen ontspannen als je een ondernemer bent. Daarom staan hieronder tips die jou hierbij kunnen helpen.

Maak een planning

Een planning kan jou helpen om ook aan je rust te komen. Hoe? Omdat je in een planning kan aangeven wat je op welke dag gedaan moet hebben om je taken op tijd af te krijgen. Dit betekent dat je op een bepaald punt daadwerkelijk klaar bent met je taken. En, je weet ook dat je op andere dagen je taken af gaat krijgen, omdat je er goed voor bent gaan zitten om dit uit te zoeken. Als je taken van de dag dus af zijn, dan ben je klaar. Op dat moment hoef je daadwerkelijk nergens meer over na te denken, wat betekent dat het tijd is om te gaan ontspannen!

Sluit je werkdag af

Als je een planning maakt, is het belangrijk om deze niet te druk te maken. Het moet wel mogelijk zijn om alle taken voor een bepaald tijdstip af te krijgen, want anders heb je gewoon te veel taken aangenomen. Het maken van een planning geeft dus veel inzicht in je werkdag, maar geeft je ook de mogelijkheid om je werkdag af te sluiten. Als je om bijvoorbeeld 7 uur nog niet klaar bent, dan stop je gewoon. Het is mooi geweest, en de rest kan je de volgende dag verder doen. Zo heb je toch nog tijd voor ontspanning.

Neem voldoende pauze

Het nemen van pauze klinkt voor veel mensen als overbodige luxe, maar dit is zeker niet waar. Pauze is namelijk een manier om je gedachten weer even tot rust te laten komen. Zo kan je na je pauze weer met nieuwe inzichten en motivatie aan de slag gaan. Een goede tip om te doen in de pauze is een rondje lopen, zodat je echt even tot rust komt en niet aan werk hoeft te denken.

Ga echt iets doen wat niets met werk te maken heeft

En als je dan toe bent aan ontspanning, moet je wel echt iets anders gaan doen. Het heeft geen zin om tijdens het ontspannen met werk bezig te zijn. Je moet het dus kunnen loslaten. Dit kan moeilijk zijn, maar dit kan je jezelf zeker aanleren. Als je iets anders doet om te ontspannen, kan je proberen je gedachten daar daadwerkelijk op te focussen. Belangrijk hierbij is dat je dan niet tegelijk op werkmails of -appjes gaat antwoorden, maar dat je dit allemaal mute tot de volgende dag.