Werken als timmerman

0
673

Wil jij misschien werken als timmerman (of natuurlijk timmervrouw), maar ben je eerst op zoek naar meer informatie over dit vak, voordat je aan de slag gaat? Lees dan even verder. In dit blog geef ik informatie over het werk van een timmerman of -vrouw en laat ik weten hoe je met dit beroep aan een baan komt.

Houtbewerking

Een timmerman of -vrouw houdt zich simpel gezegd beroepsmatig bezig met het bewerken van hout. Dit houdt in dat je bijvoorbeeld werkt aan vloeren, dakconstructies, wanden, ramen en nog veel meer. Het ligt een beetje aan je ervaring en opleiding. Het werk is dus erg divers! Voor sommige werkzaamheden moet je gespecialiseerd zijn, maar dat ligt aan de moeilijkheid van de werkzaamheid en de werkgever waar je mee werkt. De belangrijkste werkzaamheden van een timmerman zijn timmeren, aftimmeren, onderhouds-, constructie- en renovatiewerkzaamheden. Allround timmermannen hebben in de meeste gevallen al een aantal jaar ervaring. Het duurt vaak dus even voordat je aan verschillende onderdelen kunt werken.

Opleiding

Je hebt als timmerman of -vrouw geen opleiding nodig, maar het is zeker wel aan te raden. De meeste bouwbedrijven nemen namelijk alleen mensen aan met genoeg ervaring en/of een diploma. Alleen enkele bedrijven nemen ook werknemers aan via een uitzendbureau. Daarom is het toch verstandig om een opleiding te volgen voordat je aan het werk gaat. Wanneer je een opleiding tot timmerman volgt, kun je je ook specialiseren in verschillende richtingen en dat is, zoals hierboven omschreven, heel erg handig als je veel aan het werk wilt. Naast een diploma, is het heel handig om voor dit beroep een rijbewijs te hebben. Zo kun je naar je opdrachtgevers reizen voor een nieuwe klus en ben je over het algemeen wat flexibeler. Ook moet je bouwtekeningen kunnen lezen, begrijpen en uitwerken en moet je in de meeste gevallen in het bezit zijn van een VCA-diploma.

Aan het werk

De kans is groot dat je na een opleiding tot timmerman gemakkelijk een baan kunt vinden. Er is namelijk best veel vraag naar timmermannen, zeker nu, aan het eind van de coronacrisis. Een goede manier om een baan te vinden als timmerman, is door je aanmelden bij baan in de buurt, een bureau dat ervoor zorgt dat je een baan vindt die écht goed bij je past. Bij de gemiddelde baan als timmerman verdien je ongeveer €2.000 tot €2.600 bruto per maand en €35,- per uur. Ook krijg je bij sommige opdrachtgevers een auto van de zaak en in andere gevallen een reiskostenvergoeding.