Bijtelling 2022; Alles wat je als ondernemer moet weten

0
917

De regels rondom de bijtelling veranderen voortdurend. Het kan soms lastig zijn om overzicht te houden over al deze informatie. In deze blog worden daarom de belangrijkste zaken rondom bijtellingregels op een rijtje gezet. Zo ben je weer op de hoogte van alle actualiteiten op dit gebied. Lees snel verder zodat je weer op de hoogte bent.

Autorijden en bijtelling betalen

De bijtelling zal in 2022 steeds verder verhoogd worden. Alleen het percentage dat je betaalt voor het rijden van een emissievrij auto is lager dan het rijden van een auto met conventionele brandstofmotor. Hierna volgt een voorbeeld van de bijtelling 2022. Je zult namelijk in 2022, 16% bijtelling moeten betalen als je met een elektrische auto rijdt. Wanneer je met een auto met conventionele brandstofmotor rijdt, ligt dit percentage op 22%. Dit geldt natuurlijk alleen als je zakelijk rijdt en met die auto privé ook meer dan 500 kilometer rijdt. Als je er minder dan 500 kilometer privé mee rijdt, ligt het percentage van de bijtelling op 0%.

Zodra er een blik wordt geworpen op de bijtelling voor komende jaren, namelijk de periode van 2022-2024 is er zichtbaar dat het bijtellingstarief voor elektrische auto’s gelijk blijft, namelijk 16%. In het jaar 2025 zal het percentage op 17% liggen. Alleen in 2026 gaat het percentage een stuk omhoog. Dan gaat de bijtelling namelijk naar 22%. Dit is dus hoe de bijtellingsregels er op dit moment uitzien.

Rittenregistratie ofwel kilometerregistratie bijhouden

Het bijhouden van de  rittenregistratie ofwel kilometerregistratie is nodig om het bijtellingspercentage te berekenen. Je moet namelijk bij de Belastingdienst laten zien dat je minder dan 500 kilometer privé hebt gereden met je zakelijke auto. Alleen dan hoef je geen bijtelling te betalen. Je kunt dit bijvoorbeeld bijhouden met behulp van een digitale rittenregistratie. Hieraan zitten wel een aantal regels aan verbonden. Zo moet je vermelden welk merk en type auto je hebt. Ook moet je het kenteken invoeren en aangeven in welke periode je met de auto hebt gereden. Vervolgens moet je de ritgegevens invoeren. Hierbij moet je ook weer een aantal dingen voor bij houden. Zo moet je aangeven op welke datum je een bepaalde rit hebt gemaakt. Daarbij moet je de begin- en eindafstand die op de kilometerteller staat aangegeven opgeven. Ook is het van belang op te schrijven wat het vertrekadres was en naar welk adres je bent toegereden. Let op: je moet hierbij aangeven welke route je bent gereden.

Ten slotte moet je aangeven of je ook privékilometers maakt tijdens de zakelijke rit. Als je tussendoor even bij een kennis op bezoek gaat, moet je dit dus ook doorgeven. Ter verduidelijking, een zakelijke rit is dus een rit waarbij je zakelijke kilometers maakt. Dus als je ervoor kies om tussen de middag thuis te eten, kun je dit ook rekenen onder de zakelijk kilometers. Vaak is het ook zo dat wanneer je voor je bedrijf een studie volgt, dat dit ook bij zakelijke kilometers wordt inbegrepen. Het is van belang om die rittenregistratie goed bij te houden want eens in de zoveel controleert de Belastingdienst door middel van steekproeven of alle data goed is bijgehouden.