Ondernemen

Starten als Zzp’er in de zorg: hoe zit het nou precies?

Als je wilt gaan starten als Zzp’er in de zorg, dan zijn er een aantal stappen die je moet nemen. Zo moet je je niet alleen inschrijven bij de KVK, maar zijn er ook een aantal andere zaken die je moet aanvragen. We vertellen je graag meer in dit artikel.

Schrijf je in bij de KVK

Als je als Zzp’er in de zorg wilt gaan starten, dan dien je je in te schrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel.

Vul de vragenlijst van de IGJ in

Als je ingeschreven bent bij de KVK dan zal de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) je vragen om een digitale vragenlijst in te vullen, aan de hand van de antwoorden die je geeft bepaalt men of je onder toezicht van de inspectie valt.

Schrijf je in, in het BIG-register

Om bepaalde beroepen uit te mogen oefenen dien je je in te schrijven in het BIG-register. Dit is een eis welke bovenop jouw diploma- en beroepseisen komt. Pas na inschrijving in het BIG-register mag je de wettelijk beschermde beroepstitel voeren.

Vraag een AGB-code aan

Om de zorg die je levert te kunnen declareren, heb je een persoonlijke AGB-code nodig. Je kunt deze alleen aanvragen als je een geldige BIG-registratie en/of een registratie bij een beroepsorganisatie of kwaliteitsregister hebt.

Vraag je VOG aan

Wil je aan de slag als Zzp’er in de zorg, dan heb je een verklaring omtrent gedrag nodig. Met deze VOG bewijs je dat jouw gedrag in het verleden geen bezwaar geeft voor het uitvoeren van jouw werkzaamheden. Je kunt een VOG digitaal aanvragen. Hier zijn wel kosten aan verbonden. 

Geef verzekerde zorg

Zorg dat je je cliënten verzekerde zorg verleent. Dit houdt in dat de zorg verzekerd is vanuit de Zorgverzekeringswet (Zvw) en/of de Wet langdurige zorg (Wlz). Op deze manier kun je er zeker van zijn dat de zorg die je geeft ook daadwerkelijk wordt betaald en dat de cliënt de zorg die je geeft (gedeeltelijk) vergoed krijgt.

Voldoe aan de wettelijke kwaliteitseisen

Er zijn wettelijke kwaliteitseisen waar de zorg die je geeft aan moet voldoen. Lees je goed in over wat dit allemaal inhoudt en doe indien gewenst een beroep op professionals die meer weten over de Wet kwaliteit, klachten en geschillen in de zorg (Wkkgz). 

Bepaal je prijs

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) stelt voor bepaalde zorgberoepen een aantal maximumtarieven vast. Goed om te weten; veel diensten in de gezondheidszorg zijn vrijgesteld van BTW. Zoek dit wel goed uit, je wilt tenslotte niet voor verrassingen komen te staan.

Klantenbestand opbouwen

Je kunt je aanmelden bij een bemiddelingsbureau zzp zorg. Zij kunnen je ondersteunen en je daarnaast ook helpen met het opbouwen van een klantenbestand. Zeker als je net begint is het prettig als er iemand met je mee wil denken en kijken. Zinzer Zorg heeft voldoende ervaring en neemt je een hoop werk uit handen. Ze kijken naar de leukste opdrachten bij jou in de buurt.

Algemene voorwaarden

Zorg dat je algemene voorwaarden opstelt, waarmee de zorgvrager akkoord dient te gaan, voordat je zorg gaat verlenen. Hierin neem je bijvoorbeeld de regels met betrekking tot aansprakelijkheid op, maar ook de betalingsvoorwaarden. Verder kun je ook een stuk opnemen over de geheimhouding en over hoe er met eventuele klachten omgegaan wordt.

Verzekeringen regelen

Je bent als inwoner van Nederland verplicht om een ziektekostenverzekering af te sluiten. Daarnaast zou je jezelf eventueel ook nog kunnen verzekeren tegen een aantal andere (bedrijfs)risico’s.

Patiëntendossiers aanleggen

Van iedere cliënt dient een patiëntendossier te worden aangelegd. Hierin wordt alles bijgehouden, van de verleende zorg tot de gezondheid van de patiënt. Je dient alles goed te beveiligen, omdat het over privacy gevoelige gegevens gaat. De AVG wet is er eentje om er zeker bij te pakken.

Laat een antwoord achter