Hoe maak je een werkrooster voor je personeel: tips en tricks

0
464

Als het gaat om het maken van een werkschema voor jouw personeel, zijn er een heleboel dingen te overwegen. Hoeveel uren willen ze werken? Welke dagen zijn ze beschikbaar? Op welke tijden zijn ze beschikbaar? En hoe zit het met vakantie- en ziektedagen? Het kan een ontmoedigende taak zijn, maar met de juiste tips en trucs kun je er een makkie van maken! In deze blogpost bespreken we enkele nuttige tips om een werkschema op te stellen dat voor iedereen werkt.

Om te beginnen wil je met je personeel om de tafel gaan zitten om hun beschikbaarheid te bespreken. Dit omvat hun gewone werktijden, maar ook de dagen of tijden waarop ze niet beschikbaar zijn. Als je deze informatie hebt, kun je beginnen met het samenstellen van een rooster dat voor iedereen werkt.

Personeelsplanning tools & software

Een handige tip is om een planningssoftware of -app te gebruiken. Deze kan het proces een stuk eenvoudiger maken en je helpen ieders beschikbaarheid bij te houden. Er zijn allerlei planningssoftware en apps beschikbaar, dus doe zeker je onderzoek om er een te vinden die voor jou en je team het beste werkt. Een personeelsplanning maken met behulp van zulke tools is super makkelijk.

Hoe het werkrooster flexibel

Een andere handige tip is om een rooster te maken dat flexibel is. Dit betekent dat het veranderd of aangepast kan worden naar behoefte. Dit is vooral nuttig als je personeelsleden hebt die elke week op andere uren of dagen werken. Een flexibel rooster kan helpen om aan deze veranderingen tegemoet te komen en maakt het voor alle betrokkenen een stuk gemakkelijker. Een werkrooster maken moet flexibel zijn zodat er altijd nog aanpassingen gedaan kunnen worden in geval van nood.

Alle tips & tricks op een rijtje

Hier zijn nog een paar tips om in gedachten te houden bij het maken van een werkrooster voor je personeel:

  • Zorg ervoor dat je met je team communiceert en hun inbreng krijgt. Zij kennen hun beschikbaarheid beter dan wie ook, dus het is belangrijk dat je hun feedback krijgt voor je het rooster definitief maakt.
  • Probeer zo georganiseerd mogelijk te werk te gaan. Dit zal maken het proces een stuk soepeler en helpen je eventuele fouten te voorkomen.
  • Gebruik een planningssoftware of -app om het je gemakkelijker te maken. Er zijn tal van goede opties beschikbaar, dus zorg dat je er een vindt die voor jou en je team het beste werkt.
  • Wees flexibel bij het maken van het rooster. Zo kun je zo nodig veranderingen opvangen.

Een werkrooster voor je personeel maken hoeft geen ontmoedigende taak te zijn. Met deze handige tips en trucs heb je ieders beschikbaarheid in een mum van tijd geregeld! Bedankt voor het lezen en veel succes met het maken van je eigen werkrooster.