Heldere gebruiksaanwijzing maken

0
763

Als producent van een mooi product wil je uiteraard dat klanten het met plezier kunnen gebruiken. Het is daarom te allen tijde belangrijk om een heldere gebruiksaanwijzing mee te leveren bij het product. Zo weet je zeker dat de klanten jouw product op correcte wijze kunnen gebruiken. En daarnaast is een gebruiksaanwijzing in de meeste gevallen simpelweg wettelijk verplicht.

Uitbesteden of zelf doen?

Aan het maken van een gebruiksaanwijzing ontkom je als producent van een product dus niet. Maar hoe maak je een gebruiksaanwijzing eigenlijk? Wanneer het op een handleiding maken aankomt, heb je twee keuzes. Je kunt ervoor kiezen om zelf een gebruiksaanwijzing te gaan produceren. Maar je hebt ook de mogelijkheid om de productie van jouw gebruiksaanwijzing uit te besteden aan professionals. Het maken van een handleiding voor een product wordt nog weleens onderschat. Je kent jouw product als geen ander en dus kun jij er gemakkelijk een handleiding voor maken. Althans, dat is hoe veel producenten denken. Toch wordt dit vaak onderschat. Een correcte handleiding moet duidelijk zijn en daarnaast aan allerlei wettelijke eisen voldoen. Het is daarom begrijpelijk dat deze taak steeds vaker wordt uitbesteed.

Punten waar je op moet letten

Wil je het toch zelf proberen om een handleiding voor jouw product te maken? Ga dan gestructureerd te werk. Veelal wordt er direct gestart met het schrijven van een handleiding. Echter, dit is vaak geen effectieve manier om een correcte handleiding te maken. Het is altijd slim om te starten met het bepalen van de doelgroep. Is dit helder? Start dan met het verzamelen van essentiële informatie. En maak op basis hiervan een structuur voor de handleiding. Als je deze basis hebt gelegd, kun je starten met de inhoud van jouw technische documentatie. Dit brede begrip is veel omvattend; van duidelijke schriftelijke instructies en afbeeldingen tot veiligheidswaarschuwingen. Er komt een hoop kijken bij het maken van een degelijke gebruiksaanwijzing.

Voordelen van uitbesteden

Het maken van een gebruiksaanwijzing is ingewikkeld. Wanneer je hier niet in thuis bent, kan het een tijdrovende klus worden. Het uitbesteden van de productie van jouw gebruiksaanwijzing lijkt op het eerste gezicht wellicht kostbaar. Maar wanneer je er zelf mee aan de slag moet, zal dit waarschijnlijk veel uren kosten. Deze uren zullen bij elkaar uiteindelijk kostbaarder zijn dan het uitbesteden van de productie van de gebruiksaanwijzing. Daarnaast biedt het uitbesteden meer zekerheid. De professionals die jouw handleiding maken zijn experts op dit gebied. Hierdoor zal de handleiding duidelijk zijn en altijd aan de wettelijke eisen voldoen. De productie van een gebruiksaanwijzing uitbesteden kent dus veel voordelen.