No code development in jouw organisatie? 5 tips!

0
808

Een applicatie laten ontwikkelen op traditionele wijze is een tijdrovend proces: programmeurs moeten elke regel code handmatig schrijven. Met het uurloon dat deze specialisten tegenwoordig rekenen, kan dat je bedrijf een gepeperde rekening opleveren. De oplossing? Softwareontwikkeling op basis van no code.

No code development is een steeds aantrekkelijker alternatief voor traditioneel programmeren. Een no code platform stelt citizen developers (werknemers zonder programmeerkennis) in staat om een werkende, nuttige applicatie te bouwen. Maar hoe makkelijk programmeren zonder code ook is, er zijn toch enkele zaken om rekening mee te houden. In dit artikel zetten we ze op een rijtje.

1. Kies het juiste no code platform

Het prettige van no code platformen is dat er weinig tot geen programmeerkennis voor nodig is. Maar dat betekent niet dat elk platform de oplossing biedt die jullie organisatie zoekt. Is de IT-infrastructuur van jouw bedrijf bijvoorbeeld wel aan het platform in kwestie te koppelen? En biedt het de juiste frontend-mogelijkheden? Dit vergt dus enig onderzoek: welke functionaliteiten heeft het platform en welke techniek schuilt erachter?

2. Kies de juiste partners

Een no code platform is stukken eenvoudiger om software mee te ontwikkelen dan de traditionele methode. Toch is het prettig als een IT-mentor jullie medewerkers wegwijs maakt in deze visuele interface. Een goede implementatiepartner weet niet alleen alles van het platform, maar snapt ook hoe je bedrijfsprocessen kunt optimaliseren met de nieuwe applicatie.

3. Zet de prioriteiten op een rij

No code development maakt softwareontwikkeling weer leuk. Maar dat betekent niet dat je in een mum van tijd alle uitdagingen oplost met een applicatie. Ook zul je niet als enige hieraan willen werken. Als team krijg je meer inzichten in de verbeterpunten – en kan er ook met elkaar worden meegedacht- en gekeken. Wat willen de managers geïmplementeerd zien en welke functionaliteiten zouden de medewerkers het liefst hebben? In volgorde van prioriteit kunnen jullie vervolgens een roadmap uitstippelen.

4. Test applicaties zoveel mogelijk

No code development mag dan wel sneller zijn, maar dat betekent niet dat de testfase korter duurt. Nog steeds is het belangrijk om alle functionaliteiten en eigenschappen te testen en evalueren. Je kunt het beste op kleine schaal beginnen. Een project met een beperkte scope zal jullie dagelijkse bedrijfsprocessen niet te veel verstoren. Op basis van de feedback kun je dan dat deel van de applicatie aanpassen. Want dat is het mooie van no code development: je kunt de applicatie makkelijk aanpassen.

5. Vertrouw op andermans specialisatie

No code development vraagt om vertrouwen. Creativiteit moet de ruimte krijgen en heldere communicatie is daarbij een basisvoorwaarde. De vijand van no code development is een micromanager die overal de hoofdrol in wil spelen en graag zelf alle besluiten neemt.

No code development in de praktijk toepassen

Een no code platform is een echte eye-opener voor iedereen die nog het ‘ouderwetse’ idee van softwareontwikkeling in zijn hoofd heeft zitten. No code maakt programmeren mogelijk voor iedereen. Maar in hoeverre deze methode succesvol voor jullie is, hangt af van de manier waarop je no code development toepast. Door de bovenstaande vijf tips in acht te nemen, is jullie kans op succes het grootst.