Vijf tips voor een succesvolle thuiswerkdag

0
841

Als ondernemer werk je regelmatig thuis, zeker tijdens de corona-crisis. Hoe zorg je ervoor dat het thuiswerken je niet opbreekt en dat je voldoende ontspanning krijgt tussen de bedrijven door? Afwisseling is van levensbelang, evenals een goede werkplek. Zorg ervoor dat je optimaal kunt genieten van het ondernemerschap en kunt doen wat je leuk vindt. Ondernemerschap brengt vrijheid en verantwoordelijkheid, maar kan soms ook eenzaam zijn. Hier volgen een aantal tips om je werkdag prettig te doen verlopen.

Spreek duidelijke werktijden met jezelf af

Als ondernemer is het heel aanlokkelijk om maar te blijven werken. Nog even een factuur uitschrijven, e-mail beantwoorden of een document bekijken voor een opdracht. Het lijkt een kleine klus, maar slokt je vrije tijd op als sneeuw voor de zon. Baken je werkdag af. Spreek met jezelf af dat je om 09:00 uur achter je laptop zit en om 17:00 uur ook echt afsluit. Natuurlijk kun je ook andere werktijden kiezen. Dat is de vrijheid, die ondernemerschap je geeft.

Lunch niet aan je bureau

Gun jezelf een moment om op te laden. Stop niet snel een boterham naar binnen aan je bureau, maar maak een wandelingetje, houd koffiepauze met huisgenoten of andere ondernemers of videocall een vriend. Het is fijn om even ergens anders aan te denken, zodat je energie na de pauze weer op peil is. Behoefte aan tijd voor jezelf? Kijk dan een aflevering van je favoriete serie of maak een half uur tijd om een hoofdstuk uit je favoriete boek te lezen.

Trakteer jezelf op een lekkere lunch

Voor jou geen kleffe boterhammen in een broodtrommeltje, je hebt gewoon je keuken tot beschikking! In plaats van een saaie, doorsnee lunch, kun jij een lekkere fruitsmoothie met volle yoghurt maken, een omelet met fetakaas en groente bakken of verse broodjes halen bij de bakker. Trakteer jezelf als beloning voor het harde werken. Natuurlijk kun je ook iets laten bezorgen of een exotische Take Away lunch halen tijdens een wandeling door je buurt.

Zorg voor een fijne werkomgeving

Zorg ervoor dat je ergonomisch verantwoord je werk kunt doen. Stel de hoogte van je bureau af op je bureaustoel en andersom, zodat je geen last krijgt van RSI-achtige klachten. Zorg dat je werkplek licht is. Licht houdt ons wakker en geeft ons energie. Zonlicht is het beste, maar ook een lamp met wit licht doet wonderen voor onze gemoedstoestand. Versier je werkplek met vrolijke planten en zorg dat je een fijn toetsenbord hebt om op te werken.

Investeren in een snelle computer

Er is niets zo vervelend als haperende videocalls, een laptop die je drie keer per dag moet herstarten of vastlopende schermen, als je probeert te multitasken. Een goede laptop is inderdaad een investering, maar betaalt zich dubbel en dwars terug. Je zult merken dat je werk sneller gaat en je minder frustraties ervaart. Een grote opslagcapaciteit is ook essentieel voor het runnen van een bedrijf. Hoogwaardige technologie is anno 2020 een vereiste voor een succesvolle onderneming.