Hoe bespaar je geld bij de start van je bedrijf?

0
770

Ben je net gestart met je eigen bedrijf en wil je dat meteen zeer professioneel aanpakken? Grote kans dat je direct tegen allerlei kosten aanloopt die het wel eens duurder kunnen maken dan je had verwacht. Gelukkig zijn er genoeg manieren om te besparen, welke zowel opgaan voor startende als bestaande ondernemers. Welke dat zijn lees je in dit blog.

Apparatuur huren in plaats van kopen

Als je direct over een kantoorpand dient te beschikken dan kun je natuurlijk allerlei apparatuur aanschaffen, maar het is veel slimmer om deze te huren. Een koffiemachine voor kleine bedrijven is bijvoorbeeld heel erg aantrekkelijk om te leasen. Je betaalt dan een vast bedrag per maand, in plaats van dat je direct het volledige apparaat moet aanschaffen. Dit soort professionele apparaten zijn stukke duurder dan je zou denken, en daarom kiezen veel startende ondernemers ervoor om er een te huren. Hetzelfde geldt voor apparatuur zoals computers, printers en kopieerapparaten. 

Deel een kantoor met anderen

Ben je niet zozeer gehecht aan je privacy, maar heb je wel een kantoor nodig? Dan kun je ervoor kiezen om een ruimte te delen met anderen. Er zijn bijvoorbeeld ontzettend veel CoWorking spaces beschikbaar, maar het is nóg slimmer om een geheel kantoor te huren met meerdere ondernemers. Je investeert dan samen in het meubilair en in bijvoorbeeld de huur van die koffiemachine voor kleine bedrijven. Alle maandelijkse kosten deel je dan met meerdere personen, waardoor het ineens een stuk aantrekkelijker wordt om te starten.  

Kiest de juiste rechtsvorm

Niet iets waar je bij stilstaat als je denkt aan de kosten die bij het starten van een bedrijf komen kijken, maar de rechtsvorm die je kiest heeft daar wel degelijk invloed op. De hoeveelheid belasting die je gaat betalen is daar namelijk van afhankelijk. Als jij een winst van minder dan €100.000 per jaar verwacht dan kies je het beste voor een eenmanszaak of vennootschap onder firma (vof). Dan heb je namelijk recht op aftrekposten zoals ondernemersaftrek.

Verwacht je een winst hoger dan dat bedrag? Dan kun je beter kiezen voor een besloten vennootschap (bv). Dan geniet je namelijk van een voordeliger belastingtarief, waardoor je aan het einde van de streep meer overhoudt dan wanneer je voor een andere rechtsvorm zou kiezen.

Sta stil bij wat je echt nodig hebt

Een bedrijf starten is al duur genoeg, en uit enthousiasme doen veel ondernemers direct allerlei aankopen. Sta er daarom elke keer als je geld uitgeeft bewust bij stil of het wel echt nodig is, en of er geen goedkopere optie is. Die koffiemachine huren bijvoorbeeld. Het is een van de makkelijkste manieren om als startende ondernemer geld te besparen, maar zeker niet de enige.