Bitcoin koers bereikt nieuw record, verdere stijgingen in het verschiet?

0
873

Het is feest in de Bitcoin gemeenschap! De koers van de digitale munt heeft namelijk onlangs een nieuw recordhoogte bereikt en dat ging gepaard met de nodige vreugde. Wat is Bitcoin eigenlijk en wat is de reden voor deze koersstijging?

 

Geld van de toekomst

Bitcoin is een uniek type digitaal geld. Bitcoin bestaat op een groot gedecentraliseerd computernetwerk dat een blockchain heet. Een blockchain is een soort digitaal grootboek waarvan elke computer op het netwerk dezelfde versie heeft. Daardoor kan niemand onopgemerkt gegevens in dit grootboek veranderen en dat zorgt voor veel vertrouwen in het systeem.

Bitcoin ontstond dan ook in 2009 als antwoord op de economische crisis destijds, toen de banken het vertrouwen van consumenten behoorlijk hadden beschadigd.

Transacties op een blockchain-netwerk worden verwerkt door computers die ingewikkelde cryptografische sommen oplossen. Daarom worden deze digitale valuta cryptocurrencies genoemd. Sinds de creatie van Bitcoin zijn duizenden verschillende cryptocurrencies in het leven geroepen, maar Bitcoin blijft nog altijd verreweg de grootste.

 

Een nieuw oppotmiddel

Het coronavirus baart veel mensen zorgen omtrent de toekomst van de economie. Centrale banken drukken dit jaar gigantische hoeveelheden geld bij, en veel economen vrezen dat dit voor enorme inflatie zal zorgen waardoor de dollar en de euro in waarde zullen dalen.

Het is de reden dat steeds meer investeerders op zoek zijn naar een zogenaamde safe haven, of veilige haven, om de waarde van hun geld tegen deze inflatie in te dekken; die hebben ze bij Bitcoin gevonden. Bitcoin wordt, net als goud, als oppotmiddel gebruikt en wordt dan ook regelmatig het “digitale goud” genoemd.

Waarom is het dan zo’n aantrekkelijk oppotmiddel? Dat komt voornamelijk door schaarste; er zullen nooit meer dan 21 miljoen Bitcoins in omloop zijn en dat maakt de bekendste cryptocurrency ongevoelig voor inflatie. Inmiddels begint het aanbod van Bitcoin op de markt in een rap tempo af te nemen.

Afnemend aanbod, toenemende vraag

Steeds meer mensen ontdekken Bitcoin. Zelfs enkele grote beursgenoteerde miljardenbedrijven hebben dit jaar hun reserves in Bitcoin geïnvesteerd. Ook populaire bedrijven als PayPal zijn onlangs de wereld van cryptocurrencies ingestapt en wellicht gaat ook Spotify binnenkort betalingen met Bitcoin accepteren.

Daarnaast is aan recente gegevens te zien dat beurzen steeds minder verhandelbare Bitcoin in handen hebben. Tevens blijft het aantal gebruikers in de markt alsmaar groeien, en dat is te zien aan de hoeveelheid wallets, of digitale portefeuilles, dat snel toeneemt.

Deze combinatie van een afnemend aanbod en een toenemende vraag is waarom de Bitcoin koers zo hard stijgt. De prijs van een Bitcoin is onlangs voorbij 16.000 euro gestegen, terwijl deze in maart, toen het coronavirus uitbrak, nog onder de 3.000 euro lag. Een toenemend aantal analisten denkt dat de Bitcoin koers nog veel hoger kan stijgen in de komende jaren.

Wie ook op zoek is naar een alternatief oppotmiddel of geïnteresseerd is in de handel met digitale valuta, moet natuurlijk eerst Bitcoin kopen. Het is aan te raden om eerst een goed plan op te zetten en nooit meer te investeren dan je kan veroorloven om te verliezen. De markten van deze digitale valuta zijn nog nieuw en kunnen daarom onvoorspelbaar zijn.