Toepassen van Virtual Reality voor trainingsdoeleinden

0
1501

Voor bedrijven is virtual reality een interessante trainingsmogelijkheid. Er zijn veel verschillende opties om aan te sluiten op de behoeftes van je werknemers. Het biedt dus een scala aan ontwikkelingsmogelijkheden. Als je zelf aan de slag wilt gaan met een VR training is het handig om alvast op de hoogte te zijn van de ontwikkelingen op dit gebied. Daarom worden in deze blog straks alle voordelen trainen met virtual reality op een rijtje gezet. Er wordt begonnen met de mogelijkheden van virtual reality zodat je er een goed beeld bij hebt.

Waarom zou je kiezen voor een virtual reality training?

Virtual reality begint de laatste tijd veel meer speelveld te winnen. Je ziet virtual reality steeds vaker voorkomen als marketingmiddel maar ook op het gebied van educatie begint deze techniek aan populariteit te winnen. En dat is niet voor niets. De mogelijkheden van virtual reality training zijn namelijk eindeloos. Virtual reality als trainingsmiddel zorgt er namelijk voor dat de focus en betrokkenheid van je werknemers een hoger niveau bereikt. Hierdoor leren je werknemers effectiever tegenover lagere kosten en een lagere impact op het milieu.

VR mogelijkheden voor het onboardingsproces

Een praktische toepassing van virtual reality is tijdens een onboardingsproces. Normaal kost het inwerken van personeel best wel veel tijd. Door virtual reality in te zetten kan het inwerken op elk moment gebeuren zonder een begeleider erbij. Tijdens zo’n onboardingsproces leert een nieuwe collega dus de bedrijfscultuur, leert hij/zij hoe alles reilt en zeilt binnen de organisatie en wordt er aangeleerd hoe er zo veilig mogelijk gewerkt kan worden.

Dit laatste punt speelt vooral een grote rol bij veiligheidstrainingen met virtual reality. Hoe je moet handelen wanneer je te maken hebt met gevaarlijke stoffen en hoe je moet omgaan met brandveiligheid kun je namelijk ook door middel van virtual reality leren. Op dat gebied is er dus veel mogelijk.

De voordelen van virtual reality voor je bedrijf

Een virtual reality training leent zich dus voor allerhande situaties en leer- en ontwikkelingsvragen. Daarbij is vanuit onderzoek gebleken dat je met virtual reality meer gefocust bent dan tijdens een e-learning. Mensen komen namelijk in een flow terecht waardoor ze dus meer leren. Ook kun je in een virtual reality omgeving op een veilige wijze fouten maken. Er liggen geen consequenties op de loer als je een fout maakt bij een brandveiligheidstraining. Dit kan ook zorgen voor meer zelfvertrouwen wanneer de deelnemers hetgeen in de praktijk moeten toepassen.

Een andere voordeel van virtual reality is dat je sneller en beter kunt leren. Uit onderzoek is gebleken dat je na de training minder fouten maakt. Daarbij blijkt het leerrendement ook hoger uit te vallen dan in een andere leersituatie. Hierbij gaat het er dus om dat hetgeen wat je hebt geleerd, langer blijft opgeslagen in je geheugen.