Investeren in het welzijn van medewerkers

0
454

Goede bedrijfsresultaten zijn van groot belang voor elke ondernemer en werkgever, wat van diverse factoren afhankelijk is. Hierbij onderschatten startende ondernemers vaak het welzijn van medewerkers en de invloed hiervan op de omzet. Het is namelijk essentieel dat de medewerkers van een bedrijf zich goed voelen en gezond zijn, aangezien dit in direct verband staat met het succes van een onderneming. Het is dus de moeite waard om hier onderzoek naar te doen en er zijn ook diverse manieren waarop een werkgever kan investeren in het welzijn van zijn medewerkers.

Wat houdt het welzijn van medewerkers in?

Welzijn is een algemene term voor alles wat te maken heeft met de emotionele, lichamelijke en mentale gezondheid van de mens. Het welzijn van mensen heeft een grote invloed op hoe zij in het leven staan en hoe goed zij functioneren. Dit is ook interessant voor werkgevers, aangezien zij een actieve bijdrage aan dit welzijn kunnen leveren, wat de productiviteit van medewerkers verhoogd en zo ook het succes van de organisatie.

Wat zijn de voordelen van het investeren in het welzijn van medewerkers?

1. Meer energie en productiviteit

Een eerste voordeel van het stimuleren van het welzijn van je medewerkers is dat de productiviteit zal stijgen. Immers presteren medewerkers die fit zijn en zich goed voelen beter dan mensen die minder goed in hun vel zitten. Zij willen meer doen, zullen net wat harder lopen en staan met meer energie op de werkvloer.

2. Sterkere interne relaties

Daarnaast draagt deze investering op de lange termijn bij aan de kwaliteit van de relatie tussen de werkgever en zijn medewerkers en tussen de medewerkers onderling. Veel bedrijven met personeel ervaren namelijk een slechte communicatie en relaties tussen de medewerkers en met hun leidinggevende. Wanneer medewerkers zich gehoord en belangrijk voelen, is de kans groter dat er gezonde werkrelaties opgebouwd worden. Dit zorgt tevens voor een open sfeer op de werkvloer en voorkomt overmatige uitstroom van medewerkers.

3. Minder ziekteverzuim

Tot slot heeft het welzijn ook invloed op de lichamelijke gezondheid, waarbij een gezonder leven tot minder lichamelijke klachten en dus minder ziekteverzuim leidt. Fittere medewerkers worden minder snel ziek, wat veel kosten bespaart.

Hoe kun je het medewerkers welzijn stimuleren?

Investeren in het welzijn van je medewerkers zorgt dus voor een hogere productiviteit, betere bedrijfsrelaties en minder ziekteverzuim. Echter, hoe doe je dit precies? En welke factoren hebben invloed op het welzijn van je medewerkers? Om dit het beste aan te pakken, volgen hier een aantal tips die elke werkgever op kan volgen.

Faciliteer gezonde maaltijden

Een gezond leven begint vaak bij een gezonde voeding en als werkgever kun je hier veel invloed op uitoefenen door gezonde maaltijden aan je medewerkers aan te bieden. Bied bijvoorbeeld verschillende gezonde keuzes aan en maak het makkelijker om gezonde snacks te kiezen door een fruitmand neer te zetten. Hierdoor zullen medewerkers minder snel voor slechte voeding kiezen, waardoor hun fysieke gesteldheid verbeterd wordt.

Bied de mogelijkheid om te sporten

Een tweede investering is het faciliteren van een sportruimte voor je medewerkers. Hierdoor is de drempel om te sporten namelijk veel lager en medewerkers kunnen sportieve activiteiten makkelijker combineren met hun werk. Het scheelt reistijd en is ook nog gratis. Je kunt ook bootcamps of andere sportieve activiteiten organiseren in groepen van medewerkers. Op deze manier maak je sporten sociaal aantrekkelijk en wordt er tevens aan teambuilding gedaan. Op de lange termijn zullen medewerkers zich zo een stuk beter voelen.

Creëer een open cultuur op de werkvloer

Naast het stimuleren van de fysieke gezondheid is ook de mentale gesteldheid van belang voor iemands welzijn. Door een open cultuur op de werkvloer te creëren, gaan mensen sneller en makkelijker met elkaar in gesprek om bijvoorbeeld problemen of dilemma’s te bespreken. Zo kunnen managers problemen ook in een vroeg stadium herkennen en er met de betrokken medewerkers over praten.

Wil je nog meer investeren in deze open cultuur op de werkvloer? Bied dan de mogelijkheid aan medewerkers om gebruik te maken van een bedrijfspsycholoog. Deze psycholoog kan persoonlijke problemen helpen verwerken en houdt zich tegelijkertijd bezig met de kwaliteit van de onderlinge relaties tussen medewerkers en tussen medewerkers en de werkgever. Zo is er altijd een persoon waar medewerkers naartoe kunnen als ze zich even geen raad weten.

Onderhoud een goede communicatie

Goede communicatie met je medewerkers gaat verder dan een goede salarisadministratie en op tijd betalen van het salaris. Het tot stand brengen en behouden van een goede communicatie is belangrijk voor jou als werkgever en voor je medewerkers. Een slechte verstandhouding is een van de grootste barrières in de dynamiek van een bedrijf. Uiteindelijk is een organisatie namelijk altijd gebouwd op mensen en hun individuele en gezamenlijke kracht. De tevredenheid van medewerkers kun je overigens gemakkelijk onderzoeken met behulp van een medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO), zodat je gericht aan bepaalde dingen kunt werken en hun welzijn kunt verbeteren.

Door te werken aan het welzijn van medewerkers laat je als werkgever ook al zien dat je het belangrijk vindt dat zij gezond zijn en zich op hun gemak voelen. Als gevolg zullen zich ze zich meer gehoord voelen en wordt er meer dan een oppervlakkige band gecreëerd tussen medewerkers en met leidinggevenden. Het effect hiervan kan veel voordelen opleveren voor jouw bedrijf.