Drie punten voor gelukkig ondernemerschap

0
1036

Ondernemen is voor veel mensen een droomplaatje. Het ziet er toch ook goed uit? Door succesvol te ondernemen verdien je meer geld dan wanneer je in loondienst bent. Je bepaalt je eigen werkuren, neemt vakantie wanneer jij dit wilt en bent je eigen baas. Het klinkt zeker goed. Toch kleven er ook veel valkuilen aan het ondernemerschap. Redenen waardoor het ondernemen je als mens niet per se gelukkig maakt. Terwijl dit waarschijnlijk wel is wat je wilt. Je wilt doen wat je leuk vindt (het ondernemen), maar ook gelukkig zijn in het leven. Om deze reden zijn er een aantal punten waarop je moet letten bij het ondernemen.

Heb altijd een doel voor ogen

Doelen geven richting. Hierdoor focus je je beter op je werk en veel gerichter. Heb je geen doelen? Dan doe je eigenlijk maar wat. Dit merk je al snel in jouw inkomsten en in de tijd die je kwijt bent in je bedrijf. Door doelen voor jezelf te stellen, kun je veel productiever aan de slag. Dit zorgt ervoor dat je minder tijd kwijt bent aan je onderneming en dus meer tijd over houdt voor andere dingen in het leven, zoals je familie en hobby’s. Uiteraard wordt je hier een gelukkiger mens van. Wel is het van belang dat je het balans houdt tussen werk en privé. Je moet jezelf niet overhaasten met de doelen. Stel dus ook geen onmogelijke doelen voor jezelf. Stel doelen voor jezelf die je over een paar maanden moet behalen. Op deze manier heb je de motivatie, maar geef je jezelf wel de ruimte om de taken goed uit te kunnen voeren.  

Vier je successen

Dit is een vervolg op het vorige. Want wat als je je doel hebt behaald? Dan is het tijd om dit succes te vieren. Misschien haal je je doel niet in één keer, maar ook de tussenstappen verdienen positieve aandacht. Op deze manier blijf je het plezier in het ondernemen houden en blijf je dus een gelukkige ondernemer. Door jezelf te belonen geef je jezelf de waardering die je verdient. Vier deze successen ook vooral samen. Heb je personeel in dienst? Ook zij verdienen de waardering voor hun harde werk. Door te belonen voelen je medewerkers meer verbinding tot het bedrijf. Dit heeft voordelen voor jou als ondernemer, doordat medewerkers vaak loyaler worden en harder willen werken voor jou.

Vraag om feedback en hulp

Als laatste punt is het belangrijk om jezelf zo nu en dan de spiegel voor te houden. Kun je dit niet zelf? Vraag dan om hulp van andere. Dit kun je voor zowel je ondernemerschap vragen als voor je privé leven. Deel jij je leven met een partner. Hoe vindt hij/zij dat het gaat? Ziet jouw partner dat je gelukkig bent of ben je overwerkt? Het is goed om zo nu en dan te luisteren hoe jouw familie vindt dat het met jou gaat. Soms merk je zelf namelijk niet hoeveel je werkt als je er helemaal in op bent gegaan, vanwege een nieuw idee bijvoorbeeld. Voor je eigen bedrijf kun je om feedback vragen aan mensen die jou inspireren. Mensen waar jij tegen op kijkt. Mensen delen graag hun mening, doe hier je voordeel mee.