Verantwoord ondernemen met oog op het milieu

0
826

Als ondernemer kom je voor veel uitdagingen te staan. Een steeds belangrijk wordend onderwerp is het klimaat. De wet- en regelgeving op nationaal en internationaal gebied wordt steeds strenger. Een ontbrekend milieuvriendelijk beleid is funest voor bedrijven van nu. Je moet natuurlijk als onderneming naar de toekomst kijken en voor een gezonde, lange levensduur van het bedrijf maar ook van de planeet want zonder een planeet om op te leven kan er ook geen bedrijvigheid plaats vinden.

Duurzaam ondernemen kan iedereen

Hoewel het soms lastig lijkt voor sommige bedrijven om een duurzaam beleid te voeren kan er al op een laagdrempelige manier een bijdrage worden geleverd. Maar om een bedrijf een duurzame instelling te geven begint dat bij de top en niet van onder naar boven. Het top van het bedrijf moet het personeel enthousiasmeren om mee te doen met het beleid en mee te denken over duurzaam ondernemen. Het heeft natuurlijk geen zin als iedereen zijn best doet maar dat de baas nog steeds onverantwoord bezig is. Geef daarom als  leidinggevende het goede voorbeeld en de rest zal volgen.

Tips om duurzaam te ondernemen

Het personeel opdragen om duurzaam te werk te gaan kan soms averechts werken. Daarom is het belangrijk dat het hele bedrijf hier aan mee doet. Maak het werken ook makkelijk voor het personeel. Denk bijvoorbeeld aan het bedrijfsafval. Wanneer er afval gescheiden moet worden, zorg dan ook er voor dat het personeel dit op een makkelijke manier kan doen. Zo wordt het geen extra taak maar de nieuwe manier van werken.

Beloon personeelsleden die zich extra inzetten met betrekking tot duurzaamheid. Er zijn altijd medewerkers die een stapje harder willen zetten puur uit eigen motivatie. Beloon deze mensen hier dan ook voor. Neem bijvoorbeeld het fietsplan. Hebben mensen geen fiets maar betaal je wel hun vervoerskosten? Geef dan een fiets cadeau. Wellicht bespaar je hier meer kosten mee en zorg je indirect voor minder uitstoot. Daarnaast blijft je personeel gezond en fit door vaker te fietsen.

Zo zijn er veel manieren waarop je duurzaam kunt ondernemen. Denk aan het papier wat gebruikt wordt. Wordt er nog veel gedaan met het uitprinten van papieren? Een mailtje is sneller en goedkoper. Een meeting waarbij iedereen een uitgeprint formulier krijgt? Zorg voor digitale schermen zodat iedereen kan lezen.