Het belang van een arbeidsongeschiktheidsverzekering

0
738

Ben je een zzp-er en heb je een eigen bedrijf? Dan is het zeker belangrijk een arbeidsongeschiktheidsverzekering zzp aan te vragen. Mocht je plotseling ziek worden door wat voor oorzaak dan ook, of mocht er iets anders gebeuren (denk aan een ongeval) waardoor je je werkzaamheden plots niet meer uit kunt voeren, dan is zo'n verzekering erg belangrijk. Er is onlangs onderzoek gedaan naar de meest voorkomende ongevallen op de werkvloer. Werk je op kantoor? Dan kun je bijvoorbeeld struikelen over een matje op het werk, waarvoor je een enkel kneust of een gebroken been krijgt. Indien je bij een slager werkt kun je je snijden aan een mes. Wanneer je productiewerk doet in een fabriek kun je letsel oplopen door een machine. Zo zijn er tal van mogelijke oorzaken en een ongeluk zit in een klein hoekje. En je wilt niet zomaar zonder inkomsten zitten indien je uitvalt.

Hoe vraag je een arbeidsongeschiktheidsverzekering aan?

Het is dus belangrijk om alvast na te denken over je arbeidsongeschiktheidsverzekering. Online kun je een arbeidsongeschiktheidsverzekering zzp vergelijken. Zo heb je een handig overzicht en kun je zien welke verzekering welke voordelen biedt. Dit is al voor je uitgezocht, zodat je zelf al dat werk niet meer hoeft te verrichten. Je dient wel enige gegevens over jezelf in te vullen. Daarna krijgt je de beste opties te zien. Je kunt dan tevens aangeven tot welke leeftijd je de arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) wilt blijven ontvangen. Je kunt ook aangeven hoeveel van je bruto jaarinkomen je wilt laten verzekeren (dit houdt in dat als je een ongeval krijgt je dus gewoon nog een deel van je inkomsten ontvangt). En kun je aangeven of je jouw verzekerde bedrag jaarlijks wilt laten stijgen. Het is echt belangrijk een arbeidsongeschiktheidsverzekering zzp vergelijken online te doen, en deze zaken op tijd te regelen zodat je niet straks voor verrassingen komt te staan. 

Vanaf 2024 verplicht verzekering tegen arbeidsongeschiktheid

Het kabinet heeft plannen gemaakt dat het in Nederland in 2024 verplicht is een AOV aan te vragen. Misschien gaat deze verplichting iets later in. De precieze datum is nog niet bekend, maar de plannen liggen er al. Indien de AOV jou een betere dekking geeft dan de normale pensioenregeling kun je kiezen voor de AOV; deze krijg je dan van het UWV. Er zijn diverse redenen waarom het kabinet jou als zzp-er zo'n verplichte verzekering laat nemen. Het verlaagt veel kosten en natuurlijk geeft het ook minder risico's voor de samenleving en zekerheid voor jouzelf. De hoogte van deze AOV hangt af van hoeveel je nog kunt werken. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering zzp kun je altijd tussentijds aanpassen. Deze is tevens maandelijks op te zeggen.