De gezondheid van je werknemers

0
1109

Als jij ondernemer bent en je hebt werknemers in dienst, wil je natuurlijk dat ze zo gezond mogelijk blijven. Misschien denk je wel dat het de verantwoordelijkheid van je werknemers zelf is, maar de gezondheid van je personeel is niet alleen hun verantwoordelijkheid. Ook jij als werkgever kan dingen doen om ervoor te zorgen dat je werknemers zich goed blijven voelen. Natuurlijk moet het van beide kanten komen, maar als jij een aanzet geeft, kunnen je werknemers daarop verder breien. Om ziekte zo veel mogelijk te voorkomen en te zorgen dat je werknemers goed in hun vel blijven zitten, zijn er een aantal maatregelen die jij kan treffen. Het gaat hier niet alleen om lichamelijke gezondheid, maar ook om mentale gezondheid. Dit is namelijk net zo belangrijk.

Lichamelijke gezondheid

Wanneer we aan een gezonde werknemer denken, denken we snel aan de lichamelijke capaciteiten van de werknemers. Gezond eten, genoeg water drinken en een stukje wandelen tijdens de lunchpauze zijn een aantal dingen die een werknemer zelf kan doen. Bied jij als werknemer dagelijks een gezamenlijke lunch aan? Zorg er dan voor dat er genoeg gezonde keuzes aanwezig zijn: een lekkere gevulde salade, caloriearm broodbeleg en genoeg verschillende fruitsoorten zijn dingen die misschien voelen als wat kleins, maar een groot verschil kunnen bieden. Veel werkgevers geven tegenwoordig een sportabonnement aan hun werknemers. Denk bijvoorbeeld aan een maal per week personal training met het team of het hele bedrijf. Het is bewezen dat sporten niet alleen goed is voor onze lichamelijke gezondheid, maar ook onze mentale gezondheid komt het ten goede vanwege de hormonen die vrijkomen tijdens het sporten.

Mentale gezondheid

De mentale gezondheid van je werknemers is net zo belangrijk als de lichamelijke gezondheid van je werknemers. Want wanneer het mentaal slechter gaat met iemand kan het ook op de werkvloer zorgen voor problemen. Niet alleen problemen op kleine schaal, maar wanneer er niets aan gedaan wordt ook problemen op grotere schaal. Mentale problemen op de werkvloer kunnen ontstaan door wrijvingen in het team. Een lid van het team dat bijvoorbeeld weinig bijdraagt, of juist de taken van andere mensen af probeert te pakken. Daarom is het altijd slim om een vertrouwenspersoon te hebben. Stel je als werkgever open op naar je werknemers, want zo is de kans sneller dat zij de dingen waar ze mee zitten met jou durven delen. Ga eens in de tijd ook een gesprekje aan met je personeel om te kijken hoe ze ervoor staan: hebben ze het nog naar hun zin, denken ze dat er verbeterpunten zijn en kunnen ze de werkdruk nog aan? Door het gesprek aan te gaan zorg je voor een open werkcultuur.