Ga niet met lege handen weg

0
719

Ontslag is niets leuks, laten we dat even voorop stellen. Toch is het belangrijk om te weten waar je recht op hebt. Met handen naar huis gaan terwijl je wel nog een transitievergoeding moet krijgen is simpel gezegd vrij nadelig voor jezelf. Maar hoe werkt die transitievergoeding nou? Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden? Lees dan hier verder zodat je de juiste keuze zult gaan maken.

Goed om te weten

Je krijgt alleen een transitievergoeding als het initiatief voor ontslag (of het niet verlengen van het contract) van je werkgever komt. Je werkgever hoeft echter geen transitievergoeding te betalen als het ontslag het gevolg is van ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van de werknemer. Hierbij valt te denken aan bijvoorbeeld diefstal. De transitievergoeding mag je in principe gewoon besteden zoals je zelf wilt. Als aanvulling op je uitkering of om jezelf om te scholen zodat je vervolgens een andere baan kunt vinden. Voor deze vergoeding moet je wel verantwoording af te leggen bij de belastingdienst. De vergoeding wordt namelijk bij je salaris opgeteld in box 1. Dit houdt in dat je 37,10% inkomstenbelasting betaalt over je vergoeding. De transitievergoeding heeft daarentegen geen invloed op de hoogte van je werkloosheidsuitkering.

Hoeveel krijg je?

De hoogte van de transitievergoeding wordt berekend op basis van je bruto maandsalaris en de duur van je dienstverband. De hoofdregel is dat je voor elk jaar dienstverband een derde van het maandsalaris bruto als transitievergoeding ontvangt. Als je geen vast aantal uren werkt, wordt voor de berekening gekeken naar de gemiddelde arbeidsduur van de laatste twaalf maanden. Voor de berekening van je maandsalaris wordt bovendien rekening gehouden met vaste toeslagen, zoals vakantiegeld en jaarlijkse bonus. Die krijg je er gewoon bij dus. 

Als je meerdere contracten bij dezelfde werkgever hebt gehad, worden deze contracten opgeteld voor de berekening van de transitievergoeding. Dit geldt ook als de contracten niet direct op elkaar volgen. Maar als de pauze tussen twee arbeidscontracten meer dan zes maanden is, worden de meerdere contracten niet samengeteld en begint het tellen van de diensttijd opnieuw. De rijksoverheid heeft een hulpmiddel geplaatst op de site waarmee je de transitievergoeding berekenen. Deze berekeningen zijn indicatief. De vergoeding houdt ook rekening met alle relevante vergoedingen, maar je kunt de tool gebruiken om te zien hoeveel transitievergoeding je zou kunnen krijgen. De transitievergoeding is een bruto bedrag, er moet dus nog belasting vanaf. De transitievergoeding kan bij een jaarsalaris hoger dan €83.000 maximaal één jaarsalaris bevatten.