Als ondernemer op vakantie: is dat wel relaxt?

0
793

Iedereen die op vakantie gaat doet dat met het doel om te ontspannen. Waar voor de een ontspannen betekent dat je de hele dag met een boek in de zon aan het strand ligt, betekent het voor de ander de bergschoenen aan en een grote berg beklimmen en vervolgens een kopje koffie drinken. Ontspannen heeft voor iedereen een andere betekenis, maar voor iedereen geldt dat je je even afsluit voor je dagelijks leven. Als ondernemer is dat soms echter net even wat anders. Want kun je als ondernemer wel ontspannen op vakantie? Veel mensen zijn bang dat dit niet het geval is en dat ze alsnog dezelfde stress blijven ervaren.

Genieten van je vakantie

Werk je in loondienst, dan kun je in vele gevallen je werktelefoon gewoon thuis laten als je op vakantie gaat. Sommige mensen nemen hem mee maar zijn vrijwel niet bezig met hun werk. Als je ondernemer bent wil je natuurlijk niet dat je bedrijf in duigen valt wanneer je net lekker met een cocktail in je hand aan het zwembad zit. Als ondernemer op vakantie gaan zal dus altijd wel net wat anders zijn dan op vakantie gaan als je geen ondernemer bent. Dat betekent echter niet dat je niet kunt genieten van je welverdiende vakantie als je een eigen bedrijf runt.

Op vakantie als zzp’er

Iedereen wil wel graag een keer op vakantie. Als je zzp’er bent weet je dat je, wanneer je op vakantie bent, vrijwel geen inkomen genereert. Zeker niet als je een bedrijf hebt waar jij diensten verleent aan anderen. Je krijgt er natuurlijk een heerlijke week vol rust voor terug. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om je laptop nog mee te nemen op vakantie, maar als je vooraf alles goed checkt en je klanten informeert over je vakantie kun je hem net zo goed thuis laten. Dan weet je zeker dat je niet verleid wordt om toch nog even snel te gaan werken.

Vertrouw je personeel

Heb je een grote organisatie met meerdere werknemers, dan kun je alleen onbezorgd op vakantie als je je werknemers vertrouwt. Vertrouwen binnen een organisatie is natuurlijk sowieso erg belangrijk, maar als jij zeker weet dat jij je werknemers kunt vertrouwen kun jij met een fijn gevoel op vakantie gaan. Met een duidelijke overdracht en natuurlijk goede communicatie naar je klanten en opdrachtgevers zullen zich er geen grote problemen voordoen. En als je vervolgens terug komt na je vakantie, alles goed is gegaan en je werknemers een goed team hebben gevormd, ben jij natuurlijk extra trots.