3 vragen bij het kiezen van de juiste payment service provider

0
924

Heb je een eigen webshop? Dan wil je een zo groot mogelijk bereik, zoveel mogelijk te verkopen en terugkerende klanten. Begrijpelijk. Het betaalproces speelt ook een belangrijke rol. Het is immers het staartje van de customer journey. En als het betaalproces niet soepel verloopt, dan is dit de pagina waar klanten afhaken. Een payment service provider (PSP) helpt jou om dit te voorkomen. Want een geslaagde transactie voor jou, is een geslaagde transactie voor de PSP. Waar moet je op letten bij het kiezen van een betaalprovider? Wij zetten hieronder drie tips voor het kiezen van de juiste PSP op een rijtje.

1. Welke betaalmethoden werken goed in voor mijn webshop?

In de gemiddelde webshop kun je op allerlei manieren afrekenen. Als je het online betaalproces van jouw webwinkel laat verzorgen door een PSP, moet je ook keuzes maken op dit gebied. Bij de meeste payment service providers in Nederland kun je uit een groot en diverse aantal betaalmethoden kiezen.

Om te bepalen welke betaalmethoden jij nodig hebt, kijk je naar jouw eigen doelgroep. Richt jij je voornamelijk tot de Nederlandse consument? Zorg er dan in ieder geval voor dat jouw klanten kunnen betalen via iDEAL. Binnen Nederland is dit namelijk de meest vertrouwde vorm van online betalen. Wil je dat ook mensen uit andere landen kunnen bestellen in jouw webshop? Kies dan voor nationale of internationaal populaire betaalmethoden. In België is Bancontact nationaal de populairste betaalmethode, terwijl veel Duitsers het liefst betalen via internationale betaalmethode PayPal. Weet je welke betaalmethoden jij allemaal aan wilt bieden in jouw webwinkel? Ga dan op zoek naar een PSP die jou hierbij kan helpen. Een PSP kan ook adviseren welke betaalmix het beste bij jouw doelgroep, product of dienst past.

2. Hoe verhoog ik mijn conversie in de checkout of het betaalproces?

Om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk klanten een bestelling plaatsen én ook afronden in jouw webshop, is het belangrijk om betaaldrempels weg te nemen. Dit lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het allerminst. Zo duurt het in sommige webshops behoorlijk lang voordat je het gehele betaalproces doorlopen hebt. Is dit in jouw webwinkel ook het geval? Dan haakt een klant mogelijk af. Een payment service provider helpt jou dit te voorkomen.

Een PSP zorgt er daarnaast voor dat er voldoende vertrouwen is onder klanten die overwegen een product in jouw webshop te bestellen. Als er onvoldoende vertrouwen is, kan dit een drempel vormen om een product te bestellen. In een webshop betaalt een klant immers al voordat hij het product ontvangt. Een klant bestelt alleen als hij de webwinkel voldoende vertrouwt. Een payment service provider zorgt voor voldoende vertrouwen, waardoor er een belangrijke betaaldrempel wordt weggenomen. Vertrouwen zit hem vaak in de herkenning. Kies daarom voor een payment provider die mogelijkheden biedt om jouw branding door te voeren in je betaalproces.

3. Waarin verschillen payment service providers ?

Er zijn vandaag de dag verschillende PSP’s aan wie je het betaalproces van jouw webshop toe kun vertrouwen. Omdat payment service providers veelal hetzelfde betaal aanbod hebben, denk je mogelijk dat zij niet of nauwelijks van elkaar verschillen. Op het eerste oog lijken de verschillen minimaal, maar als we verder kijken zijn er wel degelijk verschillen. Zo ondersteunt de ene PSP jou op meer fronten dan de andere PSP. Bijvoorbeeld op gebied van recurring payments, subscription services, betaalherinneringen, betaallinks, koppelingen met software of boekhoudpakketten, custom checkouts, in-app mogelijkheden, marktplaats uitbetalingen en meer. Kies daarom nooit lukraak voor een payment service provider, maar bedenk wat jouw plannen voor nu en voor de toekomst zijn en welke PSP daarop aansluit. Je start misschien je zoektocht met iDEAL, maar dan kan het zijn dat je betaalproces wel meer gebaat is bij een custom oplossing. Door verschillende PSP’s met elkaar te vergelijken, vind je uiteindelijk de juiste payment service provider voor jouw webshop.