Het nut van een BHV cursus

0
708

Bedrijven moeten tegenwoordig hun bedrijfshulpverlening op orde hebben. De werkvloer moet veilig zijn en het is belangrijk om te weten hoe je moet handelen bij een calamiteit. Een BHV cursus is daarom een echte must. Wil jij weten wat het nut is van een BHV cursus voor jouw bedrijf? Lees dan snel verder.

Verschil EHBO en BHV

EHBO en BHV worden nog weleens door elkaar gehaald. Toch gaat het om twee verschillende cursussen. Een EHBO cursus richt zich voornamelijk tot het verlenen van eerste hulp. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een medewerker die een hartaanval krijgt of een medewerker die een machine op zijn voet krijgt. Een BHV cursus is uitgebreider. Tijdens deze cursus leer je ook hoe je een bedrijfspand moet ontruimen en een beginnende brand kunt blussen.

Wettelijke verplichting

Ieder bedrijf met medewerkers is verplicht om de bedrijfshulpverlening op orde te hebben. Wanneer je een klein bedrijf hebt, kun je ook als werkgever BHV’er zijn. In de Arbowet van 1998 staat dat je op iedere 50 medewerkers minimaal één BHV’er moet hebben. In 2007 is de Arbowet aangepast. Nu is het zo dat organisaties verplicht zijn om maatregelen te nemen over de bedrijfshulpverlening. Het aantal BHV’ers is nu afhankelijk van een heel aantal factoren: ploegendienst, ziekte en vakanties. Wanneer je een bedrijf hebt waar ook mensen met een arbeidsbeperking en/of een verstandelijke beperking werken, dan kun je weleens meer BHV’ers nodig hebben binnen je bedrijf.

Hoe ziet het cursusprogramma eruit?

Een BHV cursus is een cursus die je in je eentje kunt doen, maar ook met het hele bedrijf. Nadat je het programma succesvol hebt afgerond krijg je een certificaat en moet je regelmatig een herhalingscursus doen om je kennis up-to-date te houden. Tijdens een BHV cursus leer je hoe je moet handelen tijdens noodsituaties. Zo leer je hoe je moet reanimeren en een AED apparaat moet gebruiken. Ook leer je verbinden, weet je hoe je moet handelen bij brandwonden en botbreuken en weet je wat je moet doen bij verstikking. Daarnaast word je kennis over brand en het blussen daarvan vergroot. Je leert hoe een brand ontstaat en welke blusmiddelen er zijn. Ook de ontruimingsprocedures zijn van belang, net als de communicatie bij incidenten. Communicatie bevat zowel communicatie met de medewerkers, als met de ambulance, brandweer en politie.

BHV is waardevol

BHV’ers zijn erg waardevol voor je bedrijf. Niets is zo erg dan achteraf te moeten denken: “had ik maar dit gedaan” of “had ik maar geweten wat ik had moeten doen”. Een cursus geeft zekerheid en voorkomt ook ongevallen. Tijdig ingrijpen kan heel veel schelen.